Skip to Content

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Een warm bad in Spanje

Na de nodige belletjes, videocalls en mails zit ik in het vliegtuig naar Madrid. Samen met directeur Richard Weurding en manager Pieter Adriaanse bezoek ik UNESPA, het Spaanse Verbond. Ons doel? Kennismaken met de dit jaar aangetreden Secretaris-generaal Luis Miguel Ávalos en bijpraten met de ons al bekende president Mirenchu del Valle. En uiteraard gaan we een aantal strategische onderwerpen ook niet uit de weg.

Lange voorbereiding

Drie maanden eerder, in juni, ben ik begonnen met de voorbereiding van ons werkbezoek. Alleen al het vaststellen van een datum blijkt lastig. Daarna volgt er overleg over het programma. Welke onderwerpen zijn van belang voor het Verbond? En wat houdt onze Spaanse collega’s bezig?
We hebben genoeg gemeen. Denk aan onderwerpen als Solvency II, digitalisering en open finance. Heel belangrijk voor de lobby. Daarnaast kan uiteraard het klimaat en een integrale duurzaamheidsaanpak niet ontbreken. Als we de kennis kunnen delen over nationale initiatieven, plukken we daar immers allebei de vruchten van.

Warm onthaal

Onze Spaanse collega’s hadden ons van tevoren duidelijk gemaakt dat het nooit regent in Madrid. Dat hadden ze beter niet kunnen zeggen. Bij aankomst regent het. Het is een mooi contrast met het warme onthaal dat voor de deur van een museum plaatsvindt. Grote glimlachen. Een paar zoenen op de wang. Spanjaarden zijn meesters in het creëren van een informele sfeer. Ik voel me meteen ontzettend welkom.

Privétour

Het eerste deel van ons tweedaagse programma begint. We krijgen een privétour van een exhibitie van de Spaanse schilder Joaquín Sorolla. Zaken komen de volgende dag pas aan bod. Al pratend begeven we ons door de exhibitie. Afgaande op de schilderijen en de uitleg concludeer ik dat Sorolla enorm van de zomer hield en speciaal van het strand. Veel van zijn schilderijen zijn van of op het strand gemaakt. Soms beiden.

Informele sfeer

Ook aan tafel heerst er ’s avonds een informele sfeer. Ik houd ervan. Beide delegaties zitten gemixt aan een grote tafel. Naast mij zit Daniel Tomé, de directeur Legal. Binnen vijf minuten weet ik hoeveel kinderen hij heeft, dat hij slechts op 30 minuten van kantoor woont en bijna elke dag gaat lopen. Hij vertelt me ook hoeveel Madrid en de plaatselijke voetbalclub voor hem betekenen. Ik laat vallen dat ik in Barcelona heb gewoond en mijn hart aan die lokale club heb verpand. Ondanks mijn ‘verkeerde keuze’ mag ik blijven zitten.

Kansen en verwachtingen

Het wordt laat, ook omdat Spanjaarden pas na negenen aan tafel gaan, maar de wekker is de volgende dag onverbiddelijk. Het is 07:15. Om half 10 worden we welkom geheten op het kantoor van UNESPA. Tijdens het ontbijt nemen Richard, Pieter en ik de briefing nog eens door. Waar zetten we op in? Waar liggen kansen? Wat zijn onze verwachtingen? Het is fijn om goed voorbereid te beginnen aan het tweede deel van ons programma.
Op het kantoor van UNESPA volgen verschillende presentaties. Onder meer over duurzaamheid, Solvency II, Retail Investment Strategy en AI. Spanje is voorzitter van de EU en vanzelfsprekend heeft UNESPA directe banden met de Spaanse overheid. Dat geeft ons net dat beetje extra aan inzichten.

Rampenverzekeraar

Ik hoor ook meer over het nationaal initiatief Consorcio. Dat is een bedrijfsorganisatie die als belangrijkste taak heeft om effectief op te treden als rampenverzekeraar. Verliezen die voortkomen uit een aantal natuurlijke gevaren (overstromingen, aardbevingen) en sociaal-politieke risico’s (bijvoorbeeld terrorisme) worden gecompenseerd.
Interessant is dat die rampenverzekering volledig wordt gefinancierd door een verplichte en relatief kleine opslag op de premies voor de eigendom dekking en de persoonlijke dekking. De afhandeling van rampen is anders geregeld dan in Nederland.

Open finance

Op verzoek van onze Spaanse collega’s vertellen wij het nodige over de digitalisering en open finance in Nederland. UNESPA zit nog in de beginfase en wil alles van ons weten. Hoe heeft het Verbond zich voorbereid? Hoe benaderen wij die open finance? Hoe werkt het met de implementatie? Het kwartje valt bij mij snel. Hier gaan wij nog veel vaker vragen over krijgen.

Duurzaamheid

Naast de verschillen hebben Spanje en Nederland één onderwerp gemeen: duurzaamheid. Zowel UNESPA als het Verbond doet onderzoek naar de integrale aanpak van duurzaamheidsonderwerpen. Op zich niet zo gek, want zowat iedere brancheverenging is momenteel bezig om een integrale duurzaamheidsaanpak op te zetten. Grote vraag is hoe je die vele duurzaamheidsonderwerpen vanuit Europa het beste kunt beleggen binnen je eigen vereniging? Tot zo’n twee jaar geleden waren die thema's nog vrij 'afdeling’- gebonden, maar nu raken ze steeds vaker meerdere sectoren. Denk maar aan klimaatadaptatie, dat eerst alleen van toepassing op schade was, maar inmiddels ook hypotheken en in toenemende mate de beleggingen raakt.
Uiteraard delen wij ook onze ervaringen met publiek-private samenwerking, waaronder de klimaatmonitor. De Spaanse delegatie is zo geïnteresseerd dat ik daar, weer terug in Nederland, al een paar keer over ben gebeld en gemaild.

Geslaagd bezoek

Na ruim vier uur luisteren en kijken naar presentaties, het voeren van gesprekken en het delen van kennis, nemen we weer afscheid van onze Spaanse vrienden. Maar niet voordat we drie pakken ham en chorizo in onze handen krijgen geduwd. We vertrekken naar het vliegveld. Ons werkbezoek zit erop. Als ik er nu op terugkijk, kan ik maar één conclusie trekken: een fysiek bezoek brengt een andere dynamiek in een gesprek. Je hebt een gezicht bij iemand in plaats van een mailadres of een telefoonnummer. Daardoor kun je diepere gesprekken hebben over Europese dossiers. Een meer dan geslaagd en leerzaam werkbezoek. Vamos UNESPA!

Roy van Cooten is adviseur Europese en Internationale Zaken bij het Verbond van Verzekeraars


Was dit nuttig?