Skip to Content

Stakeholdersdialoog Dubbele Materialiteit in CSRD

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Stakeholdersdialoog Dubbele Materialiteit in CSRD

Verzekeraars - Stakeholders

Het Verbond van Verzekeraars nodigt je van harte uit voor de bijeenkomst:  Stakeholdersdialoog Dubbele Materialiteit Verzekeraars en Stakeholders op 11 juni bij het Verbond van Verzekeraars, te Den Haag! Volgens de door de Europese Commissie aangenomen Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) wordt een verzekeraar geacht op te schrijven wat de maatschappij van hem verwacht.

De CSRD schrijft voor dat grote verzekeraars met meer dan 500 werknemers, deze duurzaamheidsrapportering reeds over het boekjaar 2024 moet opnemen in het bestuursverslag. Overige grote verzekeraars volgen per 1 januari 2025. Middelgrote en kleine beursgenoteerde verzekeraars volgen daarna per 1 januari 2026.

Je krijgt de kans om in één keer met meerdere stakeholders tegelijk in gesprek te gaan om een goed overzicht te krijgen van onderwerpen die van belang zijn in het kader van zijn bedrijfsvoering en duurzaamheidsrapportage.

Meld je nu aan! Aanmelden kan t/m vrijdag 5 juni a.s., 12.00 uur.

Dubbele Materialiteit
Een belangrijk element van de CSRD is de "dubbele materialiteitsbeoordeling". De kern daarvan is dat verzekeraars die rapporteren over duurzaamheid dit vanuit twee invalshoeken moeten beoordelen. Enerzijds hebben verzekeraars invloed op de maatschappij (het inside-out perspectief). Anderzijds hebben maatschappelijke ontwikkelingen invloed op de (financiële) prestaties van de verzekeraars, maar biedt het ook (nieuwe) risico’s en kansen (het outside-in perspectief).        

Stakeholderdialoog
Kern van de stakeholdersdialoog is het bespreken van de impact van de bedrijfsactiviteiten met de stakeholders zoals ngo’s en maatschappelijke organisaties. Dit met als doel om te komen tot een overzicht van onderwerpen die voor de verzekeraar van belang zijn in het kader van zijn bedrijfsvoering en duurzaamheidsrapportage. De stakeholderdialoog van de CSRD informeert de dubbele materialiteitsanalyse. Dat betekent dat de input van stakeholders bij elke stap van de materialiteitsanalyse kan worden meegenomen, maar in ieder geval gestructureerd onderdeel moet zijn van de materialiteitsanalyse en besluitvorming.

Bestemd voor
Deze bijeenkomst staat open voor zowel leden van het Verbond van Verzekeraars als voor andere geïnteresseerden.
Deelname is vooral interessant voor medewerkers van verzekeraars met als taak (duurzaamheids)verslaglegging en reporting, duurzaamheid, juristen en investment officers, alsmede medewerkers werkzaam binnen het CSRD programma en die zich bezig gaan houden met de implementatie.

Niet relevant voor alle verzekeraars
Let op, de CSRD is niet voor alle verzekeraars van toepassing. Wilt u weten of de CSRD ook voor uw organisatie geldt? Lees het advies van Stibbe aan het Verbond van Verzekeraars.

Programma
Aanvang:     9.30 uur (ontvangst vanaf 9.00 uur)
Einde:         16.00 uur

9.00 uur    Ontvangst
9.30 uur    Opening door Richard Weurding, algemeen directeur Verbond van Verzekeraars
9.45 uur    Toelichting CSRD en DMA door Bouke Evers, FSO Consulting Sustainability leader EY
10.15 uur   NGO 1*
10.45 uur   Pauze
11.00 uur   NGO 2*
11.30 uur   NGO 3*
12.00 uur  Afronding / Terugkoppeling

12.15 uur    Lunch

13.00 uur  Ontvangst  
13.15 uur   Toelichting CSRD en DMA door Bouke Evers, FSO Consulting Sutainability leader EY
13.45 uur   NGO 4**
14.15 uur    Pauze
14.30 uur   NGO 5**
15.00 uur  NGO 6**
15.30 uur  Afronding / Terugkoppeling     

*Gericht op de sociale onderwerpen volmachten en intermediairs als onderdeel van de waardeketen van verzekeraars (S2), getroffen gemeenschappen (S3) en klanten en eindgebruikers (S4) uit de CSRD.
** Gericht op de milieu gerelateerde onderwerpen E1, E2, E3, E4 en E5 uit de CSRD.

Aanmelden 
Bij aanmelding kan je aangeven of je zowel voor het ochtendprogramma als het middagprogramma deelneemt óf alleen aan één van beide onderdelen. 

Kosten
Voor medewerkers werkzaam bij een lid van het Verbond van Verzekeraars zijn aan deelname geen kosten verbonden. Deze bijeenkomst  valt onder het lidmaatschap.
Weet je niet zeker over jouw organisatie lid is van het Verbond van Verzekeraars check dan de ledenlijst.

Voor medewerkers die aangesloten zijn bij Adfiz en NVGA bedragen de deelnamekosten € 69,- (excl. BTW). Voor overige geïnteresseerden bedragen de kosten € 99,- (excl. BTW).

  • Op deze bijeenkomst zijn de Algemene Voorwaarden van Dienstverlening Verbond BV van toepassing. Door inschrijving verklaar je je akkoord met de Algemene Voorwaarden van Dienstverlening Verbond BV
  • Vanaf inschrijving geldt een bedenktermijn van 14 dagen
  • Plaatsing geschiedt na beoordeling van de inschrijving door de Insurance Academy
  • Facturatie van deze kosten geschiedt vanuit Dienstverlening Verbond BV

Nadere informatie en vragen
Voor nadere informatie of met vragen kun je contact opnemen met David Baas. Aan hem kun je eventueel ook reeds vooraf vragen sturen, dan kan hiermee bij de voorbereiding zoveel mogelijk rekening worden gehouden.

Complianceregeling Mededinging
Deelnemers aan dit evenement vallen onder de Complianceregeling Mededinging van het Verbond en worden geacht zich te houden aan de geldende mededingingsregels en met de inhoud van de regeling bekend te zijn.

Privacyverklaring
De Insurance Academy is onderdeel van het Verbond van Verzekeraars. Op de verwerking van persoonsgegevens die aan de Insurance Academy worden verstrekt is daarom de privacyverklaring van het Verbond van Verzekeraars van toepassing. Artikel 5 van die verklaring handelt specifiek over gegevens die worden verstrekt in het kader van deelname aan een activiteit of bijeenkomst van het Verbond (de Insurance Academy).

Partnership
De wereld om ons heen verandert en de financiële sector verandert mee. Het Verbond van Verzekeraars beweegt naar een open platform. Om daaraan invulling te geven werkt het Verbond samen met verschillende partijen, op diverse terreinen. Met het aangaan van partnerships creëert het Verbond een branche-overstijgend, open platform met het delen van kennis als doel. Dit komt ten goede aan leden, partners en het Verbond. Door co-creatie ontstaan zo nieuwe initiatieven die de keten als geheel versterken.
EY is één van onze expertpartners.